Měsíc zdravých očí: Získejte každý týden dárky a výhodné akce! *Klikněte zde*

Přihlášení

Co je to modré světlo a škodí vašim očím?

Bc. Katarína Mellová

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Bc. Katarína Mellová, Optometristka, dne 3. 10. 2024. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Modré světlo, termín, který často slýcháme, ale možná mu plně nerozumíme, je přítomno v našem každodenním životě. Modré světlo pochází z mnoha zdrojů, od obrazovek mobilních telefonů, přes monitory počítačů až po samotné slunce.

Co je to modré světlo a škodí vašim očím? I když neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, zda je modré světlo ze své podstaty škodlivé pro naše oči, jeho účinky vás mohou překvapit.

Optici z Lentiamo vám v tomto článku jednoduše vysvětlí, co to je modré světlo. Rozeberou jeho nejrozšířenější zdroje, poukážou na související potenciální rizika a přínosa a poskytnou praktický návod, jak si v budoucnu dávat pozor na vystavení modrému světlu.

Co je modré světlo?

Modré světlo patří do viditelné části elektromagnetického spektra. Může být jak prospěšné, tak potenciálně škodlivé pro naše oči a celkovou pohodu.

Jeho vlnová délka se pohybuje od 380 do 500 nm, což znamená, že má vysokou energetickou frekvenci. Jednoduše řečeno, světlo s krátkou vlnovou délkou a vysokou energií je schopné pronikat do hmoty hlouběji než světlo s delší vlnovou délkou. To vyvolává otázku, zda je vlastně modré světlo škodlivé.

Na obrázku níže vidíte modré světelné vlny na jednom konci spektra světelných vln.

infografika spektra modrého světla znázorňující světelné vlny s nízkou až vysokou energií.

Jak vzniká modré světlo?

Slunce je sice hlavním zdrojem přirozeného modrého světla, ale digitální zařízení, jako jsou počítače, mobilní telefony, zářivky a LED televizory, vyzařují značné množství umělého modrého světla.

Během dne i noci jsme neustále vystaveni různému množství modrého světla. Díky naší rostoucí odkázanosti na digitální obrazovky a umělém osvětlení se mu v každodenním životě prakticky nemůžeme vyhnout.

Ostatní typy světla

Zajímavé je, že lidské oko vidí jen malou část z veškerého světla. Známé barvy duhy - červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, indigová a fialová - tvoří „viditelné světlo“ v rámci elektromagnetického spektra.

Kromě toho existují vlny s nižší energií, včetně mikrovln, rádiových vln a infračerveného záření. Existují také vlny s vyšší energií, včetně ultrafialového, rentgenového a gama záření. Žádné z nich ale není vidět pouhým okem. 

Věděli jste, že...? Pochopení různých vlastností a použití odlišných typů světla je nezbytné ve vědeckých, průmyslových a každodenních souvislostech. Jejich studium nám umožňuje využívat jejich výhody a zároveň minimalizovat potenciální rizika. Výzkum vztahu mezi modrým světlem a našimi očima tak stále probíhá.

Jak modré světlo působí na vaše oči?

Modré světlo hraje komplexní roli v otázce zdravých očí. Zejména v souvislosti s digitálními obrazovkami a umělým osvětlením může vést k různým rizikům. Dlouhodobé vystavení zařízením vyzařujícím modré světlo může namáhat naše oči a vést k příznakům, jako je únava očí, suchost a bolesti hlavy.

Na druhou stranu modré sluneční světlo je zase nezbytnou součástí zdraví zraku a regulace fyziologických funkcí, jako je bdění a spánek.

Níže si přečtěte více o výhodách a možných rizicích modrého světla.

Rizika spojená s modrým světlem

osoba s brýlemi a notebookem v kanceláři

Nadměrné vystavení modrému světlu, zejména toho z obrazovek, může mít nepříznivé účinky na naše oči a celkové zdraví. Zde jsou některá rizika, která je třeba zvážit:

Spaní

Zejména večer může vystavení modrému světlu ovlivnit produkci melatoninu, hormonu, který je zodpovědný za regulaci spánku. Toto narušení přirozeného cirkadiánního rytmu může ovlivnit délku i kvalitu našeho odpočinku.

Narušený cirkadiánní rytmus zase může přispívat k poruchám spánku a potenciálně zvyšovat riziko některých druhů rakoviny.

Odborníci často doporučují přestat používat digitální zařízení dvě hodiny před spaním, aby se zlepšila kvalita spánku.1

Při hledání odpovědi na otázku, zda modré světlo způsobuje rakovinu, je důležité objasnit, že modré světlo samo o sobě rakovinotvorné není. Jedna studie však prokázala, že dlouhodobé vystavení modrému světlu vysoké intenzity, zejména v noci, může narušit náš cirkadiánní rytmus, což může potenciálně zvýšit riziko rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva a konečníku.2

Digitální únava očí

Dlouhodobé dívání se na obrazovku může vést k digitální únavě očí, což je stav, který může způsobit nepohodlí a problémy se zrakem. Není prokázáno, že by za tyto příznaky bylo zodpovědné samotné modré světlo. Přispívá k němu však náš přístup k obrazovkám a způsob jejich používání.

Makulární degenerace

Makulární degenerace(AMD) je onemocnění, které postihuje centrální část sítnice, což může vést ke ztrátě vidění v této oblasti.

Výzkum naznačuje, že vystavení modrému světlu ze slunečního záření může zvýšit riziko makulární degenerace a zhoršuje její průběh.3 Studie, které konkrétně spojují AMD a modré světlo z digitálních zařízení, však nejsou jednoznačné.

Věděli jste, že...? Makulární degenerace je hlavní příčinou ztráty zraku u starších lidí. Zjišťuje se a sleduje pomocí Amslerova mřížkového testu.

Rizika pro děti

Je třeba poznamenat, že děti a dospělí mohou na vystavení modrému světlu reagovat odlišně. Sluneční světlo je pro vývoj očí dětí životně důležité. Trávení méně času venku a více času u počítače zvyšuje riziko krátkozrakosti u dětí okolo devíti let, jak vyplývá z nizozemské studie provedené na více než 5 000 dětech narozených v letech 2002 až 2006.4

Přestože výzkum vlivu modrého světla na dětské oči stále probíhá, bylo by vhodné minimalizovat čas, který stráví u obrazovky. Vždy se poraďte s lékařem, který vám osobně doporučí, co je pro vás nebo vaše děti nejlepší, abyste zajistili zdravý vývoj očí a zraku.

Výhody modrého světla

Ačkoli často slýcháme o jeho negativních účincích, modré světlo je také nezbytnou součástí našeho každodenního života. Přirozeně se vyskytuje ve slunečním světle a hraje zásadní roli při regulaci biologických funkcí našeho těla. Mezi hlavní přínosy modrého světla patří:

  • Zvyšování bdělosti
  • Pomáhání paměti a funkci mozku
  • Zlepšení nálady
  • Regulace přirozeného cyklu spánku a bdění (cirkadiánní rytmus)

Jak omezit působení modrého světla

Abyste zmírnili potenciální nepříznivé účinky nadměrného působení modrého světla, můžete podniknout následující kroky:

  • Zkrácení času stráveného u obrazovky:Omezte čas strávený u obrazovky, zejména před spaním, abyste zlepšili kvalitu spánku.
  • Noční režim: Mnoho elektronických zařízení má „noční režim“ nebo „filtr modrého světla“, který snižuje množství vyzařovaného modrého světla.
  • Nastavení jasu obrazovky: Snižte jas obrazovek, abyste zredukovali expozici modrému světlu.
  • Použité měkkého osvětlení: Chcete-li snížit kontrast a oslnění, přidejte do pracovního prostoru měkké nepřímé osvětlení. To pomůže snížit namáhání očí při práci na počítači.
  • Pravidelné přestávky: Během používání obrazovky si dělejte krátké přestávky, aby si oči odpočinuly.
  • Brýle na modré světlo: Zvažte používání brýlí proti modrému světlu. Mohou být užitečné zejména pro osoby, které tráví delší dobu před obrazovkami.

Chcete chránit své oči?

Prohlédněte si široký výběr vysoce kvalitních brýlí na modré světlo.

Koupit brýle na modré světlo

Závěrem od Lentiamo

Závěrem lze říci, že modré světlo hraje v našem každodenním životě zásadní roli, od jeho přirozeného zdroje ve slunečním světle až po jeho přítomnost v digitálních obrazovkách a umělém osvětlení. Může také vést k potenciálním rizikům.

Přestože jeho účinky na naše oči, spánek a celkovou pohodu jsou mnohostranné, je důležité pochopit jeho působení komplexně. Klíčové je najít rovnováhu mezi přínosem modrého světla a ochranou našeho zdraví.

Přečtěte si více


Sources

1. Harvard Health Publishing, No more counting sheep: Proven behaviors to help you sleep
2. Environmental Health Perspectives, Evaluating the Association between Artificial Light-at-Night Exposure and Breast and Prostate Cancer Risk in Spain (MCC-Spain Study)
3. National Library of Medicine, Macular degeneration: peculiar sunlight exposure in an agricultural worker
4. National Library of Medicine, The impact of computer use on myopia development in childhood: The Generation R study

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty